Donna Dooher

Faszerowane piersi kurczaka


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Faszerowane piersi kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nadzienie

½ łyżki (7 ml) oleju roślinnego

3 szklanki (90 g) umytego szpinaku

1 szklanka (250 g) sera ricotta

¼ szklanki (60 g) tartego sera Asiago

½ łyżeczki (2 ml) świeżo utartej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu



Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę i na dużym ogniu smażyć szpinak 3 minuty, aż się skurczy i zmięknie. Osączyć, odcisnąć i drobno posiekać. Połączyć z ricottą, serem Asiago i gałką muszkatołową.

Doprawić solą i pieprzem.



Kurczak

6 piersi kurczaka ze skórą (1,5 kg)

1 szklanka (250 ml) niesolonego masła w temperaturze pokojowej

3 ząbki roztartego czosnku

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego rozmarynu

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego majeranku

gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz do smaku



Przygotowanie

Piersi ułożyć na desce do krojenia skórą ku dołowi, odsunąć na bok polędwiczki. Po środku mięsa kłaść 2 łyżki stołowe (30 ml) farszu, zakryć polędwiczką, zwinąć. Ułożyć w brytfannie skórą ku górze. Wymieszać masło z czosnkiem, ziołami i przyprawami, posmarować nim piersi. Schłodzić 15 minut, by masło stężało. Piec 25 minut. Przed pokrojeniem odczekać 5 minut. Podawać polane sosem z pieczenia.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlet wieprzowy z confit z czerwonej cebuli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.