Jacques Reymond

Faszerowane liście winogron


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia cypryjska

Faszerowane liście winogron
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 cebula

pokrojona w drobną kostkę

200 g mielonej wieprzowiny

200 g mielonej wołowiny albo jagnięciny

125 ml czerwonego wytrawnego wina

1 szklanka ryżu

sok z 1 cytryny

½ szklanki posiekanej natki pietruszki

garść posiekanej mięty

1 pomidor bez skórki

pokrojony

3 łyżki oliwy

sól i świeżo mielony pieprz

375 g liści winogron w zalewie

bez szypułek

opłukanych (jeśli masz dostęp do świeżych liści

zalej je wrzątkiem i blanszuj przez 2 min); zachowaj 4-6 liści do wyłożenia garnka i 4-5 do przykrycia koupepia na czas pieczenia.

125 ml wrzątku

oliwa

 

 

Przygotowanie:

Usmaż jedną posiekaną cebulę na oliwie, aż się zeszkli. Dodaj mięso i obsmaż. Wlej wino, wsyp ryż, dodaj sok cytrynowy. Przesmaż wszystko mieszając przez pół minuty i zdejmij z ognia.
Włóż do dużej miski drugą pokrojoną cebulę, natkę, miętę, pomidora i dopraw solą i pieprzem. Starannie wymieszaj usmażone mielone mięso z powyższymi składnikami. Układaj na blacie po jednym liściu, błyszczącą stroną do dołu i nakładaj po 1 łyżce farszu. Zawijaj farsz ściśle, jak małe gołąbki. Wyłóż garnek odłożonymi w tym celu liśćmi. Na wierzchu ciasno ułóż koupepia i przykryj pozostałymi odłożonymi liśćmi. Wlej wodę do garnka i dociśnij zawartość ciężkim talerzem. Przykryj garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez 30 min.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki w liściach chrzanu
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki
Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki
Jakubiakowe gołąbki krużewnieckie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołąbki z podbiału
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.