Faszerowane kwiaty cukinii

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

Faszerowane kwiaty cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

8 kwiatów cukinii z usuniętymi słupkami, delikatnie umytych i osuszonych



nadzienie:

2 szklanki ricotty

1 szklanka śmietany kremówki

skórka otarta z 1 cytryny

1 pęczek natki

1 pęczek szczypiorku

1 filecik anchois, drobno posiekany

sól i pieprz do smaku



sos marinara:

2 łyżki oliwy

1 cebula, posiekana

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

12 pomidorów sparzonych i obranych lub 4 szklanki pomidorów z puszki

1 pęczek świeżej bazylii, posiekanej

1 pęczek natki, posiekanej

1 pęczek szczypiorku, posiekanego

sól i pieprz do smaku



ciasto z wódką:

1½ szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

1 szklanka wody gazowanej



olej rzepakowy do smażenia



Przygotowanie:

Nadzienie: łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy kwiaty nadzieniem. Przed smażeniem przechowujemy w lodówce. Sos marinara: na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek smażymy 5 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Miksujemy ręcznym blenderem. Dodajemy zioła. Ciasto z wódką: w misce łączymy 1 szklankę mąki z sodą. Dodajemy wódkę i wodę gazowaną. Mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 180°C. Oprószamy kwiaty cukinii pozostałą mąką, potem zanurzamy w cieście. Smażymy, aż się zrumienią, następnie osączamy na ręczniku papierowym. Kwiaty cukinii doprawiamy solą i pieprzem i podajemy na ciepło z sosem marinara. Zamiast kwiatów cukinii możemy użyć papryki, pomidorów lub grzybów.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.