James  Martin

Faszerowane kotlety jagnięce


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Faszerowane kotlety jagnięce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania głównego

16 kotletów jagnięcych po 140 g każdy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

75 g sera fontina lub gruyère, pokrojonego w cienkie plasterki

16 dużych liści szałwii

16 plasterków szynki parmeńskiej

2 rozkłócone jajka ze szczyptą soli

200 g mąki do obtaczania

300 g bułki tartej

oliwa do smażenia



Składniki sałatki

250 g liści różnych gatunków sałat

3 dymki pokrojone w cienkie plasterki

1 pęczek liści mięty

2 łodygi selera naciowego pokroje w cienkie plasterki



Składniki dressingu

3 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżka stołowa octu z białego wina



Przygotowanie

Rozciąć każdy kotlet tak, aby powstała „kieszonka”. Doprawić solą i pieprzem. W każdą kieszonkę włożyć kawałek sera, liść szałwii i plasterek szynki. Kotlety obtaczać w mące, jajkach i bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste z obu stron, czyli mniej więcej po 8 minut z każdej strony. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki sałatki. Skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z usmażonymi kotletami.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.