Lucinda Scala  Quinn

Faszerowane karczochy


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Faszerowane karczochy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cytryna

przekrojona na pół

5 całych karczochów

¾ szklanki bułki tartej

½ szklanki startego sera pecorino romano

1 ząbek czosnku

posiekany

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wycisnąć sok z cytryny do dużej miski, dolać wody. Odciąć łodygi, górę i ostre końcówki liści karczochów. Włożyć karczochy do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały. W małej misce wymieszać bułkę tartą, ser, czosnek i pietruszkę. Przyprawić pieprzem. Rozluźnić karczochy, rozsuwając liście. Nałożyć farsz między liście. Ułożyć karczochy jeden obok drugiego w dużym rondlu z dopasowaną pokrywką. Nalać na dno 2-3 cm wody. Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować do miękkości 35-40 minut. Dolewać wody, żeby nie wyparowała całkowicie. Podawać na gorąco, każdy na osobnym talerzu.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z fetą i ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Carpaccio z buraków, oscypka i jeżyn
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Omlet z lazurem i pieczarkami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.