Lucinda Scala  Quinn

Faszerowane karczochy


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Faszerowane karczochy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cytryna

przekrojona na pół

5 całych karczochów

¾ szklanki bułki tartej

½ szklanki startego sera pecorino romano

1 ząbek czosnku

posiekany

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wycisnąć sok z cytryny do dużej miski, dolać wody. Odciąć łodygi, górę i ostre końcówki liści karczochów. Włożyć karczochy do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały. W małej misce wymieszać bułkę tartą, ser, czosnek i pietruszkę. Przyprawić pieprzem. Rozluźnić karczochy, rozsuwając liście. Nałożyć farsz między liście. Ułożyć karczochy jeden obok drugiego w dużym rondlu z dopasowaną pokrywką. Nalać na dno 2-3 cm wody. Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować do miękkości 35-40 minut. Dolewać wody, żeby nie wyparowała całkowicie. Podawać na gorąco, każdy na osobnym talerzu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.