Jennifer  Paterson

Faszerowane karczochy


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Faszerowane karczochy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych karczochów

½ cytryny

85 g miąższu świeżej bułki

1 cebula

drobno posiekana

115 g parmezanu

grubo utartego

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

2 pomidory

obrane

wypestkowane i posiekane

55 g czarnych oliwek bez pestek

posiekanych

sól i świeżo mielony pieprz

oliwa

150 ml białego wina

 

 

Przygotowanie:


Zdejmij zewnętrzne liście z karczochów i odetnij szczyty mniej więcej na wysokości 2,5 cm. Posmaruj miejsca cięcia sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Wytnij serca karczochów i dokładnie usuń włókna z dna. Przygotuj nadzienie, mieszając pozostałe składniki poza winem i oliwą. Napełnij nadzieniem wnętrze karczochów. Na dno dużego żaroodpornego naczynia wlej oliwę, rozgrzej ją i włóż karczochy. Polej je winem, przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160ºC na 1 godzinę.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.