Faszerowane kalmary

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Faszerowane kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 oczyszczone

pozbawione skóry i umyte kalmary (obcinamy i zachowujemy głowę z mackami)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pancettę i fenkuł, smażymy kilka minut. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż odparuje.
Przekładamy do dużej miski, dodajemy rozdrobnione pieczywo, natkę, rozmaryn, chili, sól, pieprz, czosnek i skórkę z cytryny. Starannie mieszamy. Każdego kalmara nadziewamy dwiema łyżeczkami farszu. Nie upychajmy go za bardzo – zostawmy trochę miejsca, bo podczas obróbki cieplnej farsz zwiększa objętość. Przypinamy wykałaczkami obcięte wcześniej macki. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy filety z sardeli i czosnek. Gdy oliwa przejdzie aromatami – obsmażamy w niej kalmary. Zalewamy czerwonym winem, wrzucamy pomidory z puszek i dusimy 5 minut na małym ogniu. Ostrożnie przekładamy kalmary do wąskiego naczynia do pieczenia i zalewamy sosem. Jeśli jest go za mało i nie przykrywa kalmarów – dolewamy trochę wody. Całość pieczemy 40 minut w średnio rozgrzanym piekarniku.
Podajemy z rukolą i ćwiartkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.