Faszerowane kalmary

Faszerowane kalmary
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Składniki:

  • 4 oczyszczone
  • pozbawione skóry i umyte kalmary (obcinamy i zachowujemy głowę z mackami)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pancettę i fenkuł, smażymy kilka minut. Wlewamy białe wino i gotujemy, aż odparuje.
Przekładamy do dużej miski, dodajemy rozdrobnione pieczywo, natkę, rozmaryn, chili, sól, pieprz, czosnek i skórkę z cytryny. Starannie mieszamy. Każdego kalmara nadziewamy dwiema łyżeczkami farszu. Nie upychajmy go za bardzo – zostawmy trochę miejsca, bo podczas obróbki cieplnej farsz zwiększa objętość. Przypinamy wykałaczkami obcięte wcześniej macki. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy filety z sardeli i czosnek. Gdy oliwa przejdzie aromatami – obsmażamy w niej kalmary. Zalewamy czerwonym winem, wrzucamy pomidory z puszek i dusimy 5 minut na małym ogniu. Ostrożnie przekładamy kalmary do wąskiego naczynia do pieczenia i zalewamy sosem. Jeśli jest go za mało i nie przykrywa kalmarów – dolewamy trochę wody. Całość pieczemy 40 minut w średnio rozgrzanym piekarniku.
Podajemy z rukolą i ćwiartkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA