Anne Burrell

Faszerowane jajka z truflami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Faszerowane jajka z truflami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 jaj

1 1 filiżanki majonezu

1 łyżka oleju truflowego

szczypta pieprzu cayenne

2 łyżki posiekanych trufli ze słoika

posiekany szczypiorek do dekoracji

jednorazowy rękaw cukierniczy

 

 

Przygotowanie:


Umieść jaja w rondlu z zimną wodą. Woda powinna je dobrze zakrywać. Zagotuj wodę i nakryj rondel. Wyłącz gaz i odstaw rondel na 13 minut – użyj czasomierza. Zdejmij pokrywkę i zalej jajka zimną wodą, jeśli chcesz je wykorzystać od razu. Jeśli zamierzasz przygotować je później, włóż je do lodówki. Usuń skorupki i przekrój jajka na pół wzdłuż. Wyjmij żółtka. Zmiażdż je widelcem, dodaj majonez, olej truflowy, pieprz cayenne, trufle. Ucieraj, aż masa stanie się lekka i puszysta. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju truflowego. Wypełnij białka masą truflową za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. (Jednorazowy rękaw cukierniczy należy wypełnić masą, a następnie odciąć róg, by powstał półcentymetrowy otwór.)

powrót

Podobne przepisy

Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tosty z chałki w jajku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ser typu camembert marynowany w oleju
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.