David Gaboriaud

Faszerowane i grillowane kałamarnice z salsą pomidorową


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 1083

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kałamarnice oczyszczone, bez głów

½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę

½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę

kawałek chorizo pokrojony w kostkę

½ szklanki kaszy bulgur

garść pomidorów koktajlowych

2 łyżki posiekanych migdałów

4 fileciki anchois

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

tymianek świeży

1 limonka

wykałaczki

 

Przygotowanie:

Namocz kaszę bulgur w zimnej wodzie przez 20-30 minut, by napęczniała.
Podsmaż chorizo, aż będzie chrupkie. Dodaj paprykę, dopraw solą i podsmaż do miękkości. Wymieszaj z bulgurem, dopraw do smaku i odstaw na chwilę, by wystygło.
Faszeruj każdą kałamarnicę chorizo i papryką z bulgurem. Zamknij szczelnie otwór za pomocą wykałaczki. Podsmaż na patelni grillowej kilka minut z obu stron, aż będą złociste.
Przygotuj salsę: na suchej patelni upraż migdały, dodaj anchois i 2 łyżki oliwy z oliwek, poczekaj aż się rozpuszczą. Dodaj pomidorki koktajlowe delikatnie nacięte tak, by puściły swoje soki. Wymieszaj z resztę składników i dodaj wyciśnięty czosnek oraz świeży tymianek.
Serwuj kałamarnice z salsą.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

kinia1976

postów: 2

19.06.2016 10:06

CYTUJ

W jakim mieście był kręcony ten odcinek?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.