Jacques Reymond

Faszerowana łopatka jagnięca


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia cypryjska

Faszerowana łopatka jagnięca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 nieduże łopatki jagnięce bez kości

zszyte wzdłuż po dwie

250 g liści szpinaku

pokrojonych w grube paski

6 dymek

posiekanych

250 g fety

pokruszonej

2 łyżki posiekanego koperku

2 małe jajka

rozkłócone

50 g prażonych orzeszków piniowych

1 łyżka opłukanego

surowego ryżu

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

kilka niedużych gałązek rozmarynu

4-6 ząbków czosnku

zmiażdżonych

sok z cytryny

oliwa

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce zmieszaj szpinak, cebulę, koperek, orzechy, ryż, fetę i jajka z odrobiną oliwy. Podziel farsz na dwie części i nałóż do mięsnych „kieszeni”, a następnie ciasno zwiąż masarskim sznurkiem. Natrzyj mięso czosnkiem, rozmarynem, sokiem cytrynowym i oliwą, a następnie wstaw na noc (a przynajmniej na 2 godziny) do lodówki. Rozgrzej piekarnik do wysokiej temperatury (najlepiej 240ºC). Wstaw jagnięcinę do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160-180ºC i piecz przez półtorej godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 15 min.

powrót

Podobne przepisy

Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk pieczony
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.