Jacques Reymond

Faszerowana łata wołowa


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Faszerowana łata wołowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duża łata wołowa

1 łyżeczka soli

garść liści natki pietruszki

drobno posiekanych

1 łyżeczka oregano

2-3 liście laurowe

kilka liści bazylii

drobno posiekanych

1 ząbek czosnku

obrany i posiekany

250 g młodych liści szpinaku

posiekanych

2 łyżki tartej bułki

6 jajek na twardo

obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

1 czerwona papryka bez pestek

pokrojona w cienkie paski

4 marchewki

obrane i starte na tarce o dużych oczkach

sól i pieprz

1 łyżeczka żelatyny w proszku

1 jalapeno

w całości

2-3 całe pory

1 czerwona cebula

obrana

w całości

3 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Oczyść matową stronę łaty z tłuszczu, rozłóż mięso płasko na blacie lśniącą stroną do dołu i obficie oprósz solą. Natrzyj mięso ziołami i czosnkiem, a następnie rozłóż na nim szpinak, bułkę tartą, plasterki jajek, paprykę i marchewkę. Oprósz wszystko solą, pieprzem i żelatyną. Ostrożnie zwiń łatę w roladę i zwiąż białym masarskim sznurkiem. Włóż mięso do dużego garnka, dodaj liście laurowe, jalapeno, cebulę i pory. Zalej dużą ilością zimnej wody. Wsyp trzy łyżeczki soli, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godziny. Ugotowane matambre osącz, połóż na desce, dociśnij drugą deską i cegłą. Gdy ostygnie, włóż całą konstrukcję do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie usuń sznurek i pokrój matambre w plastry. Podawaj z sałatą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.