Tobie  Puttock

Faszerowana karkówka z fasolką


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Faszerowana karkówka z fasolką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 kg karkówki wieprzowej

oczyszczonej ze ścięgien

2 szalotki

obrane i drobno posiekane

4 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

50 g masła

10 suszonych śliwek

fig albo moreli

grubo pokrojonych

garść orzechów pistacjowych

grubo posiekanych

garść liści bazylii

podartych

10 liści szałwii

pokrojonych w paseczki

duża garść rozdrobnionego miąższu bułki

1 łyżka octu balsamicznego

oliwa extra vergine

sól morska

2 duże garście drobnej świeżej łuskanej fasoli

6 gałązek szałwii

2 pomidory

3 ząbki czosnku

obrane

oliwa extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Długim ostrym nożem rozetnij karkówkę tak, żeby powstał płaski płat o grubości ok. 2 cm. Na całej powierzchni zrób nożem płytkie nacięcia na krzyż i oprósz mięso pieprzem. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła i delikatnie podsmaż szalotki i czosnek, aż się zeszklą i będą miękkie. Przełóż ostudzone szalotki i czosnek do dużej miski. Dodaj bułkę, suszone owoce, orzechy pistacjowe, bazylię i szałwię. Wymieszaj wszystko rękami i rozłóż nadzienie na mięsie, mocno je dociskając. Zwiń roladę z karkówki wzdłuż dłuższego boku – delikatnie, żeby nie wycisnąć nadzienia bokiem. Zwiąż mięso sznurkiem masarskim i porządnie natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozgrzej łyżkę oliwy na dużej patelni i obsmaż roladę ze wszystkich stron, aż się zrumieni (po 2-3 min z każdej strony). Wstaw mięso do piekarnika i piecz ok. 80 min, polewając je wytopionym tłuszczem i sokami. Jeśli zacznie się za mocno przypiekać, przykryj je folią aluminiową. Wyjmij upieczone mięso i odłóż, żeby „odpoczęło” pod folią aluminiową. Pokrój roladę w plastry i usuń sznurek.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.