Faszerowana kałamarnica z grilla z sosem pomidorowym

Faszerowana kałamarnica z grilla z sosem pomidorowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • tuszka kałamarnicy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tuszkę kałamarnicy ponacinać z obu stron na krzyż, na głębokość kilku milimetrów. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, połowę przełożyć do miski, połowę zostawić na patelni do sosu. Na odrobinie oliwy przez parę minut dusić porwane na kawałki liście szpinaku. Przełożyć do miski z cebulą. Dodać ugotowany ryż, wymieszać. Wcisnąć trochę soku z cytryny, dodać posiekaną miętę, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Szpinakowym farszem nadziać kałamarnicę, wpychając go palcami do końca tuszki. Brzegi kałamarnicy spiąć wykałaczką, namoczoną uprzednio na 15 minut w zimnej wodzie. Nadzianą tuszkę posypać pieprzem i posmarować oliwą, ułożyć na ruszcie i piec 5-6 minut, obracając, aby się równo przypiekła.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA