Nigel Slater

Faszerowana dynia piżmowa


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Faszerowana dynia piżmowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 dynie piżmowe

6 kawałków masła

sól i świeżo mielony czarny pieprz

2-3 duże cebule

obrane i pokrojone na plasterki

kawałek kłącza imbiru długości kciuka

obrany i pokrojony w cienkie słupki

2-3 szczypty mielonego cynamonu

2-3 szczypty ziaren kminu

duża szczypta papryki w proszku

garść dużych jasnych rodzynek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200oC. Przekrój dynie na połowy i usuń gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinaj miąższ w kratkę (nie przebijając skórki), żeby ciepło łatwiej docierało w głąb. Ułóż połówki dyni w płytkiej brytfance skórą do dołu, rozłóż na nich 4 kawałki masła podzielone na mniejsze kawałeczki i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Piecz je przez godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie. Rozgrzej pozostałe 2 kawałki masła w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić, dodaj cebulę, przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Dodaj imbir, cynamon, kmin, paprykę i rodzynki. Duś, aż cebula zacznie się rumienić. Rozłóż równe ilości nadzienia na połówki dyni i wstaw z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podawaj od razu, polane odrobiną sosu z rondla.

powrót

Podobne przepisy

Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Boczniaki z czosnkiem i rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tofu z pomidorami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pierogi z niecierpka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.