Delia  Smith

Fasolowe pure lub pikantny pasztet z ciecierzycy


Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Fasolowe pure lub pikantny pasztet z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag ciecierzycy

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki soku z limonki

1 duży pomidor

1 chilli

3 dymki

1 łyżka kolendry

½ łyżeczki sosu Tabasco

2 łyżki kwaśniej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotujemy przez 3 kwadranse. W tym czasie podsmażamy w dwóch łyżkach oleju arachidowego posiekaną cebulę i czosnek, aż warzywa zmiękną.
Odcedzoną ciecierzycę wrzucamy do malaksera, dodajemy sok z limonki, oraz cebulę z czosnkiem – i miksujemy na gładką pastę. Pure przekładamy do miski, dodajemy obranego ze skórki i posiekanego pomidora, oczyszczone z nasion chilli, posiekane dymki, posiekaną kolendrę i sos Tabasco. Dodajemy śmietanę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Przybieramy czarnymi oliwkami oraz natką i podajemy np: z chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Hummus
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#twojaa

14.05.2012 14:01


woodstok

CYTUJ

Spoko

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.