Claire Robinson

Fasolka z boczkiem i serem pleśniowym


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

Fasolka z boczkiem i serem pleśniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma fasolki

kilka plasterków boczku

półtorej miarki orzechów pekan*

100 gramów sera Shropshire

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki strączków. Blanszujemy ją gotując przez kilka minut we wrzątku. Smażymy na patelni kilka plasterków boczku. Kroimy drobno uprażone wcześniej orzechy pekan (wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 6 minut). Zblanszowaną fasolkę przekładamy do lodowatej wody – wtedy odzyska intensywnie zielony kolor. Wyjmujemy z patelni usmażone plastry boczku i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy fasolkę. Dodajemy pokrojone, prażone orzechy pekan. Chwilę smażymy razem oba składniki. Dodajemy do nich rozdrobniony widelcem ser. Czekamy aż się nieco wytopi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy pokrojonym, usmażonym boczkiem.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.