Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół miarki orzechów laskowych

450 g fasoli szparagowej

sól i pieprz

łyżka oliwy

posiekana różowa szalotka

sok z cytryny do smaku

2 łyżki crème fraîche

garstka posiekanego świeżego estragonu

garstka posiekanej świeżej pietruszki

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Rozłożyć orzechy na blasze i uprażyć, aż lekko ściemnieją, przez ok. 8 minut. Zdjąć, posiekać i odłożyć. Obciąć końcówki strączków fasoli i ugotować ją w dużym garnku osolonej wody do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby utrwalić kolor. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na minutę szalotkę, potem dodać fasolkę i przemieszać, żeby ją podgrzać. Posolić i popieprzyć. Wcisnąć soku z cytryny. Zdjąć z gazu i wmieszać crème fraîche. Wsypać orzechy i zieleninę.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.