Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsku
Oceń przepis:
84 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Świeżą fasolkę myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, mrożoną przekładamy do garnka.
Kiełbasę i boczek kroimy i przesmażamy na suchej patelni, przekładamy do garnka.
Na wytopionym tłuszczu przesmażamy drobno poszatkowaną cebulkę. Jeśli tłuszczu będzie zbyt mało, dolewamy olej i na rozgrzany wrzucamy cebulę. Cebulka powinna być szklista, niezbyt wysmażona.
Do garnka z kiełbasą i fasolką wkładamy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, pokrojony czosnek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy drobniej i wrzucamy do gara. Wstawiamy na niezbyt duży gaz i gotujemy, aż fasolka zmięknie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli trzeba całość podlewamy wodą. Doprawiamy świeżym tymiankiem, pieprzem, solą i cukrem.
Na koniec, jeśli potrawa wyszła zbyt wodnista, można przygotować jasną zasmażkę. Roztapiamy masło w rondelku, lub na patelni, wsypujemy mąkę i smażymy do czasu, aż zniknie mączny zapach, a zasmażka będzie nadal jasna. Dodajemy ją do dania i krótko razem gotujemy mieszając.

Słoiki wygotowujemy i do gorących nakładamy gorący wkład – jeśli chodzi o przetwory takie jak fasolka czy dżemy.
Nakrętki wygotowujemy i wycieramy czystą ściereczką, najlepiej na chwilę przed zakręcaniem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 20 minut i w nim studzimy (uwaga – to nie dotyczy ogórków!)

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA