Jennifer  Paterson

Fasola z boczkiem „hoppin’ John"


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Fasola z boczkiem „hoppin’ John
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g drobnej fasoli (najlepiej czarno nakrapianej)

225 g boczku

pokrojonego na nieduże kawałki

1 drobno posiekana średnia cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

4 pomidory pozbawione skórek

bez pestek

posiekane

1 liść laurowy

szczypta tymianku

2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

150 g długoziarnistego ryżu

 

 

Przygotowanie:


Namocz fasolę przez noc w zimnej wodzie, osącz, włóż do rondla i zalej zimną wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj intensywnie 10 minut, następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj przez ok. 1 godzinę. Usmaż boczek i odstaw. Usmaż cebulę i czosnek na pozostałym po boczku tłuszczu do miękkości tak, by nie zbrązowiały, a następnie dodaj pomidory i smaż delikatnie przez 1 minutę.
Wymieszaj ugotowaną fasolę z cebulą, czosnkiem, pomidorami, boczkiem, liściem laurowym, tymiankiem, pieprzem czarnym i kajeńskim, i ewentualnie dopraw solą do smaku. Duś wszystko 20 min, aż woda odparuje. Równocześnie ugotuj ryż i dodaj do fasolowej mieszaniny. Przełóż wszystko na półmisek.

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki puree
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.