Tomasz Jakubiak

Fasola „Jaś” duszona z białą kiełbasą jagnięcą, pomidorami, białym winem i bukietem świeżych ziół


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12587

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag białej kiełbasy jagnięcej

50 dag fasoli „Jaś”

2 x puszka (440 ml) pokrojonych pomidorów

¾ szklanki białego wytrawnego wina

2 cebule posiekane w kostkę

2 ząbki czosnku w łupinie

olej rzepakowy

2 gałązki rozmarynu

kilka gałązek tymianku

 

Przygotowanie:

W garnku, na oleju rzepakowym, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaję wcześniej ugotowaną, pokrojoną w kostkę białą jagnięcą kiełbasę i ugotowaną białą fasolę „Jaś”. Całość przysmażam. Dodaję zioła. Dolewam białe wytrawne wino. Gdy wino się zredukuje dodaję pomidory. Wszystko doprawiam solą, pieprzem i duszę około 15 - 20 minut aż fasola będzie miękka. Całość serwuję z placuszkami chapati.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
3 rodzaje tartinek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#crk

10.02.2012 10:43


Łódź

CYTUJ

ile potrzeba mąki, oliwy i wody do chapati?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.