Mark  Bittman

Farsz do indyka


Przepis z programu Minimalista (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Farsz do indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g masła

1 szklanka posiekanej cebuli

pół szklanki orzeszków piniowych lub posiekanych orzechów włoskich

6-8 szklanek grubo pokruszonego świeżego chleba

1 łyżka zmielonego świeżego estragonu lub listków szałwii lub 1 łyżeczka suszonego estragonu albo szałwii

pokruszonych

pół szklanki dymki

pół szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Roztopić masło na średnim ogniu na dużej, głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć aż zacznie się rumienić, ok. 5 minut. Dodać orzechy i smażyć ciągle mieszając aż się zrumienią, ok. 3 minut.
Dodać pokruszony chleb i estragon lub szałwię i wymieszać. Zmniejszyć ogień, dodać sól, pieprz, dymkę i zamieszać. Spróbować, doprawić w razie potrzeby. Dodać natkę pietruszki i wyłączyć ogień. (można przygotować ten przepis wcześniej, w tym punkcie przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce jeden dzień). Nadziać kurczaka lub indyka przed pieczeniem lub zapiekać w żaroodpornym naczyniu przez ok. 45 minut w temperaturze 180 do 200 st. C. Można też zapiec w tym czasie, kiedy pieczemy indyka. (lub upiec 3 dni przedtem i podgrzać tuż przed nadzieniem).

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.