Adam Chrząstowski

Farfalle z sosem ze świeżych pomidorów


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 7842

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg makaronu farfalle agnesi

1 kg pomidorów san marzano

malinowych lub bawole serce bez skórki

1 laska selera naciowego

1 szalotka

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

4 listki bazylii

sól

pieprz

parmezan

 

 

Przygotowanie:

Makaron obgotuj w dużej ilości wody tak, by tylko lekko zmiękł. W rondlu zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę, drobno pokrojonego selera naciowego i czosnek. Dodaj do tego pokrojone w grubą kostkę pomidory i odcedzony makaron. Chwilę podduś i przykryj rondel pokrywką. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu kolejne 5 minut, nie podnosząc pokrywki. Po tym czasie sprawdź czy makaron jest al dente. Przypraw solą i pieprzem i dodaj posiekaną bazylię. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.