Adam Chrząstowski

Farfalle z sosem serowym


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 20241

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg makaronu farfale agnesi

50 g sera Comte lub Gruyere

50 g sera Gorgonzola

50 g parmezanu w kawałku

200 ml śmietanki 36%

50 ml białego wina wytrawnego

1 szalotka

2 łyżki masła

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

oliwa

 

Przygotowanie:

Ugotowany al dente makaron odcedź i przelej oliwą. Odstaw do ostudzenia. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj wino i odparuj połowę jego objętości, dodaj śmietankę i gałkę muszkatołową, zagotuj, a następnie dodaj do tego makaron. Ponownie zagotuj i dodaj do tego starty na grubych oczkach ser Comte i Parmezan. Wymieszaj cały czas gotując, a gdy sos zgęstnieje dopraw i przełóż do miski. Posyp makaron grudkami gorgonzoli.

powrót

Podobne przepisy

Rigatoni z kiełbasą i pomidorami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z trzema serami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron tagliatelle w sosie arabiata
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

08.11.2012 10:18

CYTUJ

Hanks16 napisał(a) 06.01.2012 15:32:
Ma być dodana Śmietanka 36 słodka czy ŚMIETANA 36 kwaśna ??
Napisane jak wół: śmietanka 36%

tomeksss

postów: 17

08.11.2012 10:17

CYTUJ

Makaron przelej oliwą????????????????? Przecież to każdy Włoch włosy by sobie z głowy powyrywał na coś takiego. Makaronu przeznaczonego do sosu NIE WOLNO przelewać oliwą, bo potem sos będzie spływał z makaronu, zamiast się na nim ładnie osadzać.

#thomek

08.02.2012 16:45


kraków

CYTUJ

a jak jest napisane w przepisie? śmietana czy śmietanka?

#Hanks16

06.01.2012 15:32


Rzeszów

CYTUJ

Ma być dodana Śmietanka 36 słodka czy ŚMIETANA 36 kwaśna ??

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.