Farfalle z sosem sardelowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Składniki
350 g makaronu farfalle
(motylki)
250 g świeżych sardeli
pół cebuli
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
pęczek pietruszki
pęczek bazylii
szczypta oregano
100 ml oliwy Extra Vergine
sól i pieprz
Przygotowanie
Sardele oczyszczamy, usuwamy głowę i kręgosłup, filetujemy, myjemy
i dzielimy na połówki. Obieramy czosnek i cebulę, myjemy i drobno kroimy; myjemy pietruszkę, bazylię i rozmaryn, delikatnie osuszamy ściereczką i osobno siekamy. Do rondelka nalewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek i cebulę i smażymy do zeszklenia; dodajemy kawałki sardeli i smażymy 2-3 minuty, aż nabiorą jasnozłocistej barwy; doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy niewielką ilością pokrojonej bazylii, rozmarynu, pietruszki i szczyptą oregano. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy makaron; odcedzamy, gdy jest al dente, dodajemy do sosu sardelowego (jeżeli jest to konieczne, to dolewamy kilka łyżek wody, w której gotował się makaron), posypujemy pozostałą pokrojoną pietruszką, bazylią, rozmarynem i oregano; podajemy ciepłe danie.
Źródło:

Podobne przepisy


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska


Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
skomentuj przepis