Farfalle z sosem sardelowym

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Farfalle z sosem sardelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

350 g makaronu farfalle

(motylki)

250 g świeżych sardeli

pół cebuli

ząbek czosnku

gałązka rozmarynu

pęczek pietruszki

pęczek bazylii

szczypta oregano

100 ml oliwy Extra Vergine

sól i pieprz



Przygotowanie

Sardele oczyszczamy, usuwamy głowę i kręgosłup, filetujemy, myjemy

i dzielimy na połówki. Obieramy czosnek i cebulę, myjemy i drobno kroimy; myjemy pietruszkę, bazylię i rozmaryn, delikatnie osuszamy ściereczką i osobno siekamy. Do rondelka nalewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek i cebulę i smażymy do zeszklenia; dodajemy kawałki sardeli i smażymy 2-3 minuty, aż nabiorą jasnozłocistej barwy; doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy niewielką ilością pokrojonej bazylii, rozmarynu, pietruszki i szczyptą oregano. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy makaron; odcedzamy, gdy jest al dente, dodajemy do sosu sardelowego (jeżeli jest to konieczne, to dolewamy kilka łyżek wody, w której gotował się makaron), posypujemy pozostałą pokrojoną pietruszką, bazylią, rozmarynem i oregano; podajemy ciepłe danie.





Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti carbonara
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.