Ruth  Rogers

Farfalle z groszkiem i prosciutto


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Farfalle z groszkiem i prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała cebula

oliwa i 1 łyżka masła

250 g świeżego albo mrożonego groszku

2 gałązki mięty

śmietana kremówka

6 plastrów prosciutto

makaron kokardki (farfalle)

tarty parmezan

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż cebulę w rondlu na oliwie i maśle, aż się zeszkli. Dodaj groszek, przemieszaj i po 1 minucie dodaj miętę. Zalej małą ilością wody, zagotuj. Zmniejsz ogień, rozłóż na groszku plastry prosciutto i gotuj pod przykryciem 5 min. Dodaj 3-4 łyżki śmietany. Połowę groszku zmiel pulsacyjnie w malakserze na niezbyt gładkie puree. Ugotuj makaron, dodaj go do sosu, nałóż porcje na talerze, posyp parmezanem, dopraw solą morską i pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.