Marta Dymek

Falafel


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 odc. 10
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 2935

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie

1 mała cebulka

2 ząbki czosnku

1 pęczek pietruszki

1 pęczek kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki chili

1 łyżeczka soli

olej do smażenia, najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron

 

Do podania: sałatka z ogórków lub pomidorów, sos tahini

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą.
Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli nie macie mielonych przypraw, możecie też zmielić je razem z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 - 2 łyżki wody - masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 - 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać.
Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 - 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem.

powrót

Podobne przepisy

Prażony ryż - podstawa tajskiej kuchni
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ziemniaczane baloniki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Mleko migdałowe
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.