Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Falafel:

2 filiżanki namoczonej, odcedzonej ciecierzycy

1 filiżanka posiekanej cebuli

1 łyżeczka mielonego kminu

pół filiżanki posiekanej natki kolendry

pół filiżanki posiekanych liści mięty

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 łyżki mąki z brązowego ryżu

1 łyżeczka soli

olej z otrębów ryżowych



Sałatka:

2 filiżanki startej marchewki

pół filiżanki rodzynek

pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy



Tahina:

⅓ filiżanki tahiny

pół filiżanki posiekanej natki kolendry

pół łyżeczki mielonego kminu

pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sok z 2 cytryn

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 łyżeczka soli



Przygotowanie:

Składniki falafela rozdrobnić z blenderze. Tak przygotowaną pastę chłodzić w lodówce. Marchewkę wymieszać z rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Składniki tahiny wymieszać i doprawić do smaku. Ze schłodzonej masy formować kulki. Smażyć je na rozgrzanym oleju, następnie odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z sałatką i tahiną.

powrót

Podobne przepisy

Puree pietruszkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.