Falafel z sałatką z ogórka

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Falafel z sałatką z ogórka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

puszka ciecierzycy

filiżanka natki kolendry

łyżka prażonego kminu

1-2 rozgniecione ząbki czosnku

1-2 łyżki mąki orkiszowej albo ryżowej

1-2 łyżeczki soli morskiej

łyżeczka białego pieprzu

oliwa

pół pokrojonego w kostkę ogórka

pół filiżanki mięty

pokrojony w kostkę pomidor

łyżka oliwy

łyżka soku z cytryny

2 filiżanki jogurtu naturalnego (odciśniętego przez gazę)

sałata lodowa

1-2 placki chleba górskiego

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować z kolendrą, kminem i czosnkiem. Dodać mąkę, sól i pieprz. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby można było ją formować. Odstawić ją do lodówki na całą noc. Uformować kotleciki i usmażyć na złoty kolor na oliwie. Nadmiar tłuszczu odsączyć papierowym ręcznikiem. Przygotować sałatkę z ogórka, mięty i pomidora. Doprawić oliwą, sokiem cytryny i solą.
Chleb posmarować odsączonym jogurtem. Na wierzchu ułożyć sałatę, usmażony falafel i zwinąć w rulon.

powrót

Podobne przepisy

Polenta z kaszy manny
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.