Etouffee z raków i ryż szafranowy

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne

Etouffee z raków i ryż szafranowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki etouffee z raków:

450 g ogonów rakowych (grubych, z Luizjany)

100 g masła

1 drobno posiekana cebula

4 drobno posiekane łodygi selera naciowego

25 g drobno posiekanych liści selera naciowego

1 drobno posiekana, mała, zielona papryka

1 drobno posiekana, mała, czerwona papryka

½ drobno posiekanego, małego pomidora

1 drobno posiekany ząbek czosnku

około 250 ml wywaru drobiowego

nieco wytrawnego, białego wina

2 łyżki tłustej śmietany

woda

2-3 łyżki mąki

¾ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżka mielonej papryki

1-2 łyżki mieszanki przypraw „Old Bay”

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki soli selerowej

1 łyżka sosu „Crystal Hot Sauce”

½ łyżeczki świeżego tymianku

1 liść laurowy



Składniki ryżu szafranowego:

2 łyżki masła

1 posiekana szalotka

400g długoziarnistego, białego ryżu

480 ml wywaru drobiowego

480 ml wody

szczypta nitek szafranu

sól (do smaku)



Przygotowanie etouffee z raków:

Wymieszaj wszystkie suche składniki z mąką. Przesiej. Na dużą patelnię wrzuć masło i suche składniki. Smaż mieszając, aż nabiorą koloru masła orzechowego, między jasno a ciemnobrązowym. Dorzuć seler, cebulę i papryki. Smaż przez kilka minut. Dodaj czosnek. Smaż mieszając przez kilka minut. Dodaj pozostałe składniki i ogony rakowe. Smaż przez 12-15 minut.



Przygotowanie ryżu szafranowego:

Do średniej wielkości rondla wrzuć masło i szalotkę. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj opłukany ryż, wywar drobiowy i wodę, razem z szafranem i solą. Doprowadź do wrzenia na silnym ogniu. Wtedy zmniejsz płomień do średniego, przykryj i gotuj przez 17-20 minut.



Podanie:

Do płytkiej miski albo głębokiego talerza nałóż nieco ryżu. Zrób wgłębienie w środku. Wlej na wierzch etouffee. Przybierz posiekaną natką, w razie potrzeby dodaj więcej ostrego sosu albo soli.



© 2012 Michelle Karam





powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.