Eton mess

Eton mess
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Beza:
8 białek
400g cukru pudru
1 cytryna

Bita śmietana:
500ml śmietany 36%
50g cukru pudru
½ laski wanilii

Mess:
1 koszyczek małych truskawek
1 koszyczek malin
20g cukru pudru

Dodatki:
4 listki mięty
małe pudełko lodów waniliowych

Przygotowanie
Ubić białka na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier i ubijać aż się rozpuści. Wcisnąć sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Uformować na blasze podłużne bezy. Piec w najniższej temperaturze aż całkiem wyschną (1-2 godziny). Po wystygnięciu pokruszyć. Do miski wsypać połowę truskawek i wszystkie maliny, dodać 20g cukru i dokładnie rozgnieść widelcem. Do drugiej miski wlać śmietanę, wsypać cukier i miąższ z wanilii. Ubić. Pozostałe truskawki pokroić na połówki i dodać do bitej śmietany wraz z pokruszonymi bezami. Połączyć. Na dnie kieliszka ułożyć porcję lodów waniliowych, polać rozgniecionymi owocami, dać dwie łyżki bitej śmietany. Przybrać miętą.

© Marco Pierre White

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA