Marco Pierre  White

Eton mess


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Eton mess
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Beza:

8 białek

400g cukru pudru

1 cytryna



Bita śmietana:

500ml śmietany 36%

50g cukru pudru

½ laski wanilii



Mess:

1 koszyczek małych truskawek

1 koszyczek malin

20g cukru pudru



Dodatki:

4 listki mięty

małe pudełko lodów waniliowych



Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier i ubijać aż się rozpuści. Wcisnąć sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Uformować na blasze podłużne bezy. Piec w najniższej temperaturze aż całkiem wyschną (1-2 godziny). Po wystygnięciu pokruszyć. Do miski wsypać połowę truskawek i wszystkie maliny, dodać 20g cukru i dokładnie rozgnieść widelcem. Do drugiej miski wlać śmietanę, wsypać cukier i miąższ z wanilii. Ubić. Pozostałe truskawki pokroić na połówki i dodać do bitej śmietany wraz z pokruszonymi bezami. Połączyć. Na dnie kieliszka ułożyć porcję lodów waniliowych, polać rozgniecionymi owocami, dać dwie łyżki bitej śmietany. Przybrać miętą.



© Marco Pierre White



powrót

Podobne przepisy

Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.