Marco Pierre  White

Eton mess


Przepis z programu Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Eton mess
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Beza:

8 białek

400g cukru pudru

1 cytryna



Bita śmietana:

500ml śmietany 36%

50g cukru pudru

½ laski wanilii



Mess:

1 koszyczek małych truskawek

1 koszyczek malin

20g cukru pudru



Dodatki:

4 listki mięty

małe pudełko lodów waniliowych



Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier i ubijać aż się rozpuści. Wcisnąć sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Uformować na blasze podłużne bezy. Piec w najniższej temperaturze aż całkiem wyschną (1-2 godziny). Po wystygnięciu pokruszyć. Do miski wsypać połowę truskawek i wszystkie maliny, dodać 20g cukru i dokładnie rozgnieść widelcem. Do drugiej miski wlać śmietanę, wsypać cukier i miąższ z wanilii. Ubić. Pozostałe truskawki pokroić na połówki i dodać do bitej śmietany wraz z pokruszonymi bezami. Połączyć. Na dnie kieliszka ułożyć porcję lodów waniliowych, polać rozgniecionymi owocami, dać dwie łyżki bitej śmietany. Przybrać miętą.



© Marco Pierre White



powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.