James  Martin

Eton mess


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Eton mess
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g truskawek

bez szypułek

400ml śmietany kremówki (48%)

3 pokruszone bezy o średnicy około 7,5cm

1 łyżka stołowa imbirowego kordiału (UWAGA: w Wielkiej Brytanii jest to napój przyrządzany z naturalnych soków owocowych

staropolski kordiał zawiera alkohol)

kilka listków mięty do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Połowę truskawek rozetrzyj w mikserze na purée. Posiekaj pozostałe truskawki, zachowując 4 w całości, do dekoracji. Ubij śmietanę i ostrożnie wmieszaj truskawkowe purée i pokruszone bezy. Następnie wmieszaj ostrożnie posiekane truskawki i kordiał imbirowy. Podziel masę na 4 części i nałóż do schłodzonych kieliszków do wina. Ozdób pozostałymi czterema truskawkami i listkami mięty. Masę można przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 2 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.