Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżki oleju

500 g karkówki wołowej pokrojonej w kostkę

2 posiekane cebule

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka kozieradki

1 łyżka prażonego, mielonego kminu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

pół filiżanki posiekanej natki kolendry

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

3 pokrojone czerwone papryki

3 pokrojone zielone papryki

2 długie chili

750 ml bulionu wołowego

500 ml wody

2 pęczki szpinaku

100 g prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych

sól i pieprz



Salsa:

2 pomidory

1 ogórek

sok z 1 cytryny



Przygotowanie:

Wołowinę rumienić na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Dodać cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, kmin, kozieradkę, paprykę, kolendrę, pietruszkę i chili. Wlać bulion i wodę. Gotować przez godzinę, aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje. Dodać szpinak i orzeszki ziemne. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Składniki salsy posiekać i skropić sokiem z cytryny.

Podawać z wołowiną.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.