Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżki oleju

500 g karkówki wołowej pokrojonej w kostkę

2 posiekane cebule

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka kozieradki

1 łyżka prażonego, mielonego kminu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

pół filiżanki posiekanej natki kolendry

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

3 pokrojone czerwone papryki

3 pokrojone zielone papryki

2 długie chili

750 ml bulionu wołowego

500 ml wody

2 pęczki szpinaku

100 g prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych

sól i pieprz



Salsa:

2 pomidory

1 ogórek

sok z 1 cytryny



Przygotowanie:

Wołowinę rumienić na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Dodać cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, kmin, kozieradkę, paprykę, kolendrę, pietruszkę i chili. Wlać bulion i wodę. Gotować przez godzinę, aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje. Dodać szpinak i orzeszki ziemne. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Składniki salsy posiekać i skropić sokiem z cytryny.

Podawać z wołowiną.

powrót

Podobne przepisy

Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.