Annabel  Langbein

Estragonowy sos holenderski


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Estragonowy sos holenderski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 gramów masła

5 żółtek

3 łyżki białego octu winnego

3-4 łyżki drobno posiekanego estragonu

1-2 łyżki soku cytrynowego

sól, czarny mielony pieprz

Przygotowanie:

Rozpuść masło w małym rondelku. Żółtka ubijaj z octem przez 30-60 sekund w dużej żaroodpornej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Masa musi być lekka i puszysta. Dno miski nie może dotykać wody. Stopniowo dodawaj roztopione masło i ubijaj, aż będzie w pełni ubite – do uzyskania kremowego, gęstego sosu. Dodaj estragon, wymieszaj, następnie dopraw sokiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Od razu podawaj.

Wskazówki:
Sos holenderski to klasyczny dodatek do szparagów – skorzystaj z przepisu na idealne szparagi Annabel Langbein, można go również podawać z łososiem, jajkami w koszulkach, przegrzebkami lub jako dip do karczochów.

powrót

Podobne przepisy

Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.