Ruth  Rogers

Estiva verde – zielona letnia zupa


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Estiva verde – zielona letnia zupa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła

½ cebuli

posiekanej

¼ główki selera naciowego

posiekanego

kilka plasterków pancetty

pokrojonej na drobne paseczki

1 ząbek czosnku

pokrojony na cienkie plasterki

250 g ryżu carnaroli

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż na maśle w rondlu cebulę i seler, aż będą szkliste. Dodaj pancettę i czosnek. Przesmaż, żeby aromaty się połączyły i dodaj ryż. Mieszaj, a kiedy ryż się zeszkli, wlej 2 chochle bulionu. Gotuj mieszając, aż ryż wchłonie bulion i dopiero wtedy dolej następną porcję płynu. Robiąc risotto, zblanszuj groszek, szpinak i miętę w 2 minuty. Połowę blanszowanej zieleniny zmiel pulsacyjnie w malakserze, aż groszek się rozpadnie, a szpinak będzie grubo posiekany.
Kiedy risotto jest gotowe, dolej 2 chochle bulionu, dodaj tyle groszku i szpinaku, aż zupa będzie miała właściwą konsystencję.

powrót

Podobne przepisy

Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa waniliowo-kardamonowa z pływającymi wyspami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.