Estiva verde – zielona letnia zupa

Estiva verde – zielona letnia zupa
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • ½ cebuli
  • posiekanej
  • ¼ główki selera naciowego
  • posiekanego
  • kilka plasterków pancetty
  • pokrojonej na drobne paseczki
  • 1 ząbek czosnku
  • pokrojony na cienkie plasterki
  • 250 g ryżu carnaroli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmaż na maśle w rondlu cebulę i seler, aż będą szkliste. Dodaj pancettę i czosnek. Przesmaż, żeby aromaty się połączyły i dodaj ryż. Mieszaj, a kiedy ryż się zeszkli, wlej 2 chochle bulionu. Gotuj mieszając, aż ryż wchłonie bulion i dopiero wtedy dolej następną porcję płynu. Robiąc risotto, zblanszuj groszek, szpinak i miętę w 2 minuty. Połowę blanszowanej zieleniny zmiel pulsacyjnie w malakserze, aż groszek się rozpadnie, a szpinak będzie grubo posiekany.
Kiedy risotto jest gotowe, dolej 2 chochle bulionu, dodaj tyle groszku i szpinaku, aż zupa będzie miała właściwą konsystencję.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA