Estifado z wołowiny

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Estifado z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 kg wołowiny

pokrojonej w grubą (3-4cm) kostkę

1,5kg szalotek

ew. drobnych cebulek

obranych

w całości

4 ząbki czosnku

grubo posiekane

5 łyżek czerwonego octu winnego

1,5 łyżeczki anyżku

½ łyżeczki goździków

2 liście laurowe

3 kawałki cynamonu

2 puszki siekanych pomidorów

sól

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej w dużym garnku oliwę, wrzuć mięso i obsmaż je. Dodaj szalotki i chwilę smaż, cały czas mieszając. Dodaj czosnek i zamieszaj. Dodaj ocet winny i przyprawy, zamieszaj. Dodaj pomidory i zamieszaj. Dodaj szklankę wody, dopraw solą, na początek wystarczy około pół łyżeczki.
Starannie wymieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu co najmniej przez godzinę, a lepiej nawet dwie. Pod koniec spróbuj i dopraw do smaku solą. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Bitki wieprzowe duszone z cebulką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.