Anna Olson

Eskalopki z indyka


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Eskalopki z indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 cienkich plastrów indyczej piersi

sól i pieprz

¾ szklanki mąki pszennej

2 jajka

¼ szklanki zimnego mleka

1 szklanka bułki tartej

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

1 cytryna

 

 

Przygotowanie:


Rozbij plastry indyka drewnianym tłuczkiem, żeby mięso było delikatne, ale się nie rozpadało. Zmieszaj w płytkiej misce mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. W drugiej misce rozkłóć jajko z mlekiem i również delikatnie dopraw. W trzecim naczyniu zmieszaj doprawioną bułkę tartą z tymiankiem. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Obtocz starannie pierwszego eskalopka w mące z obu stron. Strząśnij nadmiar mąki i obtocz mięso w jajku z mlekiem. Otrząśnij, obtocz eskalopka w bułce tartej i ułóż na patelni. Powtórz powyższe czynności z kolejnymi plastrami mięsa – smaż po 2 – 3 naraz, żeby na patelni nie było ciasno, po 4 min. z każdej strony. Gotowe eskalopki ułóż na blasze i trzymaj w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż wszystkie pozostałe będą usmażone. Podawaj eskalopki polane świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina po karaibsku
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Rostbef wołowy gotowany z jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zrazy po nelsońsku
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.