Anna Olson

Eskalopki z indyka


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Eskalopki z indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 cienkich plastrów indyczej piersi

sól i pieprz

¾ szklanki mąki pszennej

2 jajka

¼ szklanki zimnego mleka

1 szklanka bułki tartej

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

1 cytryna

 

 

Przygotowanie:


Rozbij plastry indyka drewnianym tłuczkiem, żeby mięso było delikatne, ale się nie rozpadało. Zmieszaj w płytkiej misce mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. W drugiej misce rozkłóć jajko z mlekiem i również delikatnie dopraw. W trzecim naczyniu zmieszaj doprawioną bułkę tartą z tymiankiem. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Obtocz starannie pierwszego eskalopka w mące z obu stron. Strząśnij nadmiar mąki i obtocz mięso w jajku z mlekiem. Otrząśnij, obtocz eskalopka w bułce tartej i ułóż na patelni. Powtórz powyższe czynności z kolejnymi plastrami mięsa – smaż po 2 – 3 naraz, żeby na patelni nie było ciasno, po 4 min. z każdej strony. Gotowe eskalopki ułóż na blasze i trzymaj w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż wszystkie pozostałe będą usmażone. Podawaj eskalopki polane świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cielęcina duszona w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.