Endywie z pomarańczami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Endywie z pomarańczami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 endywie

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

2 łyżki octu z czerwonego wina

75 ml czerwonego wina

sól i pieprz

2 pomarańcze



Przygotowanie:

Przepołowić endywie wzdłuż. Roztopić masło, cukier i ocet do karmelizacji na dużej patelni, następnie wlać wino. Ułożyć endywie przekrojoną stroną do dołu. Posolić i popieprzyć, zakryć folią i dusić na niewielkim gazie, kilkakrotnie przewracając, do miękkości, 20 – 30 minut.

W tym czasie obrać pomarańcze, odsłaniając miąższ, wyjąć go z błonek nad miską na sok. Sok wlać do endywii, pozostawiając miąższ na później.

Kiedy endywie zmiękną, odkryć patelnię i dusić dalej, od czasu do czasu je przewracając, żeby zagęścić płyn i skarmelizować warzywa. Wrzucić cząstki pomarańczy na ostatnią minutę, żeby się zagrzał. Podawać.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.