Empanady

Przepis z programu Gotowanie dla dzieci z Luisem
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Empanady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mięso mielone (ja lubię wołowinę)

papryka

sól i pieprz

4 ugotowane jajka

ciasto (jak na pierogi)

oliwa

kmin rzymski

nadziewane hiszpańskie oliwki

1 biała cebula (posiekana)

 

 

Przygotowanie:


Poproś kogoś dorosłego, żeby włączył kuchenkę i kiedy patelnia będzie już gorąca, wrzuć paprykę na rozgrzany olej. Uważaj, to gorące! Wymieszaj i dodaj cebulę, uważaj - nie ochlap się.
Zamieszaj. To będzie wspaniałe! Smaż przez 5-10 minut, powoli dodaj mięso i wymieszaj. Tylko nie smaż go za długo, bo będzie suche... Kiedy mięso się smaży, przygotuj jajka. Obierz jajka, to powinno ci pójść łatwo. Pokrój je na kawałki. Dodaj jajka do mięsa. Używaj drewnianej łyżki, to nie porysujesz patelni. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski i powąchaj. Pachnie wspaniale! Dorzuć oliwki i wymieszaj. Teraz coś ekstra… musimy dodać trochę przypraw. Posyp odrobiną pieprzu, dodaj szczyptę soli. Dodaj specjalny składnik... kmin rzymski. Kmin nada daniu fajny smak... to będzie pyszne!
Teraz musisz oddzielić białko od żółtka. To może być trochę skomplikowane, więc możesz poprosić kogoś z dorosłych, żeby zrobił to za ciebie. Włóż żółtko do miski i roztrzep... rozsmarujemy je później na empaniadach.

powrót

Podobne przepisy

Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.10)cykoria z patelni
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.