Ainsley Harriot

Empanady z grilla


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Empanady z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

500 g mąki pszennej

szczypta soli

140 g stopionego masła

1 jajko

140 ml wody

oliwa do posmarowania



Farsz

2 łyżki oliwy

340 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka

4 małe, posiekane dymki

łyżka papryki

½ łyżeczki chili w płatkach

¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

70 g rodzynek

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 jajko na twardo

10 zielonych oliwek, wydrylowanych

sól, pieprz do smaku



Przygotowanie

Wsypać mąkę i sól do miski, zrobić w środku dołek, wlać do niego roztopione masło i roztrzepane jajko. Mieszać drewnianą łyżką, dolewając stopniowo wodę i nagarniając stopniowo mąkę do dołka. Kiedy składniki się połączą, odstawić ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przyrządzić farsz. Na grillu lub na kuchence ustawić solidną patelnię z grubym dnem. Wlać oliwę i włożyć mięso z kurczaka. Wymieszać, wsypać posiekane dymki i paprykę, wymieszać. Dodać chili, kmin, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Dodać posiekane jajko na twardo i posiekane oliwki, wymieszać. Odstawić nadzienie, żeby trochę ostygło. Oderwać kawałek ciasta, mniej więcej tyle, ile będzie potrzeba na jeden pierożek. Rozpłaszczyć i rozwałkować na blacie posypanym mąką. Foremką wyciąć krążek. Nałożyć łyżeczkę farszu. Palcem zwilżonym wodą przejechać po brzegu, złożyć krążek na pół. Ścisnąć palcami brzegi i zawinąć, by powstała zakładka i tak przez całą krawędź, aż powstanie pleciony brzeżek. Gotowe pierożki smarować oliwą i piec na grillu 3-4 minuty w każdej strony.



© Ainsley Harriott

powrót

Podobne przepisy

Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.