Janella  Purcell

Empanadas


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Empanadas
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g mielonej wieprzowiny

2 łyżki octu

sól i pieprz

½ łyżeczki cukru palmowego

łyżka oliwy

½ cebuli

ząbek czosnku

zielone chili

1 papryka

2 łodygi selera

mały ziemniak

10 zielonych oliwek

łyżka rodzynek

łyżka płatków migdałów

400 g pomidorów z puszki

¼ pęczka kolendry

łyżka puree z pomidorów

opakowanie ciasta francuskiego

cukier puder

jajko

 

 

Przygotowanie:


Mięso podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, czosnek i seler. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ocet, cukier, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dołożyć ziemniak. Gotować przez 20 minut. Następnie dodać oliwki, rodzynki i migdały. Ostudzić. Dołożyć natkę kolendry.
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilżyć wodą. Na środek nałożyć farsz. Złożyć ciasto i skleić brzegi. Posmarować powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstawić na 20 minut. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.