Dave  Myers

Eleganckie ciasteczka do herbatki


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Eleganckie ciasteczka do herbatki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g masła plus trochę do wysmarowania blachy

100 g miałkiego cukru

2 łyżki oleju słonecznikowego

100 g cukru trzcinowego demerara

1 roztrzepane jajko

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

200 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

100 g suszonych wiśni

uprzednio namoczonych

2 łyżki wiśniówki

40 g płatków migdałowych

75 g prażonych orzechów laskowych

posiekanych

100 g pokruszonej białej czekolady

100 g pokruszonej ciemnej czekolady

 

 

Przygotowanie:


W misce utrzeć masło z miałkim cukrem na białą, puszystą masę. Dodać ciemny cukier i olej, wymieszać, przegarniając delikatnie. Dodać roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do miski z masą maślaną z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać wiśnie i wiśniówkę, a następnie płatki migdałowe, orzechy i oba rodzaje czekolady. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na 1 cm grubości. Wykrawać okrągłe ciasteczka foremką lub kieliszkiem. Ciasteczka ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjąć blachę i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć ciasteczka na drucianą siatkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tarta owocowa ,,tutti  fruti,,
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.