Gary  Rhodes

Elegancki deser z ciasta cytrynowego


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Elegancki deser z ciasta cytrynowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 całe cytryny

100 ml wody

w której się gotowały

175g miałkiego cukru

4 jaja

175g mielonych migdałów

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Całe cytryny gotuj przez godzinę w wodzie. Wyjmij i wystudź. Przetnij i usuń pestki. Pokrój w kawałki. Wrzuć je do malaksera i dolej około stu mililitrów wody, w której się gotowały. Zmiksuj, przetrzyj przez sito. Wsyp do miski miałki cukier. Wbij jaja. Utrzyj gęsty, puszysty krem. Do mielonych migdałów dosyp proszek do pieczenia. Wymieszaj, dodaj do żółtek ubitych z cukrem. Dołóż też zmiksowane cytryny. Wymieszaj mechanicznie lub ręcznie. Ciasto można upiec w keksówce, ale do eleganckiego deseru należy je przelać do foremek albo metalowych krążków o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm. Krążki posmaruj masłem i ustaw na blasze wyłożonej pergaminem. Do każdego krążka nałóż równą ilość masy, do ⅔ wysokości. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Takie pojedyncze porcje będę się piekły przez 30-35 minut. Upieczone wyjmij z piekarnika i wystudź. Przewróć je do góry nogami, aby otrzymać równy wierzch. Ciasta są już gotowe, można je podawać na ciepło z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.