Agnieszka Kręglicka

Ekspresowe ciasto czekoladowe


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ekspresowe ciasto czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 8
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 4.0

Składniki:

Ciasto

1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady

100 g masła

50 g mąki

150 g cukru

3 jaja

 

Polewa

1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady, mleko lub śmietanka

Przygotowanie:

Nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja dobrze ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier aż się rozpuści. Dodać mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Spód małej tortownicy wyłożyć pergaminem, ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 15-18 minut. Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika - trzeba zrobić próbę, upieczone ciasto powinno być ciemne i wilgotne w środku. Czekoladę na polewę rozpuścić na parze z kilkoma łyżkami mleka lub śmietanki. Ciasto wyjąć z formy i posmarować ciepłą polewą.

powrót

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

11.12.2016 14:05

CYTUJ

biszkopt, ktory smaruje gotowa masa z helio - ekspresowe i pyszne ciasto! dzieci non stop upominają się o takie ciasto, więc dzieki sprawdzonemu przepisowi robie je w zawrotnym tempie.

gormozolnik

postów: 4

31.08.2015 16:24

CYTUJ

super, takie przepisy uwielbiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.