Ekspresowa grzybowa zalewajka

Grzybowa zalewajka
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z grzybów

Składniki:

  • 1,5 litr wody
  • 1 kg świeżych grzybów
  • 3 duże ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 3-4 listki laurowe
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki mąki
  • kubek śmietany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby pokrój na kawałki i wrzuć do gotującej się, wrzącej wody. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Zupę dopraw zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec zupę zakwaś octem. Do śmietany dodaj mąkę i odrobinę zalewajki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do zalewajki. Cały czas mieszaj zupę, żeby śmietana się dokładnie rozprowadziła. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA