Tomasz Jakubiak

Ekspresowa grzybowa zalewajka


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 1098

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 litr wody

1 kg świeżych grzybów

3 duże ziemniaki

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach

3-4 listki laurowe

łyżeczka ziela angielskiego

sól

pieprz

3 łyżki octu winnego

2 łyżki mąki

kubek śmietany

Przygotowanie:

Grzyby pokrój na kawałki i wrzuć do gotującej się, wrzącej wody. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki.
Zupę dopraw zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Na koniec zupę zakwaś octem. Do śmietany dodaj mąkę i odrobinę zalewajki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do zalewajki. Cały czas mieszaj zupę, żeby śmietana się dokładnie rozprowadziła. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wegetariańska zupa gulaszowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.