Tomasz Jakubiak

Ekspresowa grzybowa zalewajka


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 847

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 litr wody

1 kg świeżych grzybów

3 duże ziemniaki

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach

3-4 listki laurowe

łyżeczka ziela angielskiego

sól

pieprz

3 łyżki octu winnego

2 łyżki mąki

kubek śmietany

Przygotowanie:

Grzyby pokrój na kawałki i wrzuć do gotującej się, wrzącej wody. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki.
Zupę dopraw zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Na koniec zupę zakwaś octem. Do śmietany dodaj mąkę i odrobinę zalewajki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do zalewajki. Cały czas mieszaj zupę, żeby śmietana się dokładnie rozprowadziła. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

(odc.09)zupa pieczarkowa z migdałami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Ekspresowa grzybowa zalewajka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.