Tomasz Jakubiak

Ekspresowa grzybowa zalewajka


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 993

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 litr wody

1 kg świeżych grzybów

3 duże ziemniaki

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach

3-4 listki laurowe

łyżeczka ziela angielskiego

sól

pieprz

3 łyżki octu winnego

2 łyżki mąki

kubek śmietany

Przygotowanie:

Grzyby pokrój na kawałki i wrzuć do gotującej się, wrzącej wody. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki.
Zupę dopraw zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i liśćmi laurowymi, dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Na koniec zupę zakwaś octem. Do śmietany dodaj mąkę i odrobinę zalewajki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do zalewajki. Cały czas mieszaj zupę, żeby śmietana się dokładnie rozprowadziła. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa cytrynowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.