Eklery z polewą klonowo-kawową

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Eklery z polewą klonowo-kawową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duże jajko

porcja ciasta parzonego

krem cukierniczy (według przepisu)

polewa kawowo- klonowa (według przepisu)

 

 

Przygotowanie:


Ubić jajko z łyżką wody, odstawić. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć dwie duże blachy papierem do pieczenia. Zaznaczyć linijką i ołówkiem linie o długości ok.9 cm w odstępach ok. 4 cm. Odwrócić papier oznaczoną stroną w dół. Napełnić ciastem parzonym torbę cukierniczą z końcówką 1, 5 cm, wyciskać wzdłuż linii. Delikatnie rozsmarować powierzchnię wilgotnym palcem aby ciasto równo wyrosło. Piec aż ciasto będzie złoto – brązowe, 25 do 30 minut.
Przełożyć ciasto z papierem na podstawkę aby się schodziło. Aby nadziać ciasto przekłuwamy eklery z obu końców drewnianym patyczkiem (można też użyć końcówki do wyciskania ciasta). Przełożyć krem cukierniczy do torby z 3 mm końcówką do wyciskania. Przyłożyć dzióbek do każdego z końców eklera i wcisnąć do środka krem, ważne aby to robić z obu końców. Górę każdego eklera zanurzyć w polewie, pozwolić aby nadmiar spłynął, umieścić pokrytą stroną do góry na blasze. Trzymać w lodówce po około 10 minut, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.