Tomasz Deker

Eklerki


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Eklerki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto parzone:

1 szklanka wody (250 ml)

80 g masła

szczypta soli

szklanka mąki pszennej

4 jajka

 

Mus z palonej białej czekolady:

400 g białej czekolady

200 ml śmietany 36%

5 listków żelatyny

400 ml śmietany 36% do ubicia

 

Dodatki:

konfitura z porzeczki

orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto parzone: w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
Za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego karbowaną tylką wyciśnij na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10 - 12 cm. Piecz je w 200º C przez około 25 minut, aż będą złociste.
Przygotuj mus. Kawałki białej czekolady przełóż na blaszkę i piecz w 150 stopniach przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor. Czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietaną. Dodaj namoczone w zimnej wodzie płatki żelatyny. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Śmietanę kremówkę ubij i połącz ją z musem z białej palonej czekolady. Najpierw dodaj odrobinę bitej śmietany do musu i delikatnie wymieszaj, dzięki temu mus ci się nie zważy. Krem przełóż do lodówki na 5-10 minut.
Na ciastka nałóż porcję konfitury porzeczkowej, następnie porcję kremu. Na wierzchu ułóż orzechy.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki łaciate na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ciocia_Marta

postów: 1

25.02.2018 10:12

CYTUJ

Zrobiłam dokładnie jak w przepisie. Krem początkowo się zważył, ale dorzuciłam masło wciąż ubijając i udało się. Z kremu o konsystencji kaszy, wyszedł normalny krem. Po schłodzeniu jest jednak zdecydowanie zbyt gęsty, ale to najprawdopodobniej przez to ponadplanowe masło. W smaku bardzo dobry.

p.s. tony hejtu na NC+ za brak pierwszego sezonu na VOD. Nie można przypomnieć sobie całego oodcinka, jedyne, co nam zostało, to to tutaj powyżej.

jabula

postów: 1

16.12.2016 13:55

CYTUJ

niestety mus cały czas się waży. A zrobiłem tak jak w przepisie :(

szafirek

postów: 1

25.11.2016 21:03

CYTUJ

Jakaś specjalna ma być ta biała czekolada?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.