Tomasz Deker

Eklerki


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Eklerki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto parzone:

1 szklanka wody (250 ml)

80 g masła

szczypta soli

szklanka mąki pszennej

4 jajka

 

Mus z palonej białej czekolady:

400 g białej czekolady

200 ml śmietany 36%

5 listków żelatyny

400 ml śmietany 36% do ubicia

 

Dodatki:

konfitura z porzeczki

orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto parzone: w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
Za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego karbowaną tylką wyciśnij na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10 - 12 cm. Piecz je w 200º C przez około 25 minut, aż będą złociste.
Przygotuj mus. Kawałki białej czekolady przełóż na blaszkę i piecz w 150 stopniach przez ok 25 minut, aż będzie miała karmelowy kolor. Czekoladę przełóż do miski i zalej ją gorącą śmietaną. Dodaj namoczone w zimnej wodzie płatki żelatyny. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Śmietanę kremówkę ubij i połącz ją z musem z białej palonej czekolady. Najpierw dodaj odrobinę bitej śmietany do musu i delikatnie wymieszaj, dzięki temu mus ci się nie zważy. Krem przełóż do lodówki na 5-10 minut.
Na ciastka nałóż porcję konfitury porzeczkowej, następnie porcję kremu. Na wierzchu ułóż orzechy.

powrót

Podobne przepisy

Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

jabula

postów: 1

16.12.2016 13:55

CYTUJ

niestety mus cały czas się waży. A zrobiłem tak jak w przepisie :(

szafirek

postów: 1

25.11.2016 21:03

CYTUJ

Jakaś specjalna ma być ta biała czekolada?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.