Jacek Sikora

Egzotyczna sałatka owocowa


Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Egzotyczna sałatka owocowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

melon

mango

2 owoce passiflory

ananas

owoce kiwi

200g cukru

100 ml wody

opakowanie cukru waniliowego

1 laska cynamonu

2 liście laurowe

świeża melisa

4 żółtka

250g sera mascarpone

Przygotowanie:

Z melona skrój skórkę dużym nożem, tak by nie pozostało na nich bielmo. Przekrój go wzdłuż i usuń pestki. Pokrój wedle uznania na piórka, kostkę lub wydrąż nożem do robienia kulek (wówczas nie trzeba obierać tylko przekroić na pół i usunąć pestki). Obetnij górną i dolną część ananasa. Następnie odkrój skórkę. Teraz na ananasie pozostały brązowe wpustki. Trzeba je wyciąć nożem robiąc literę V lub nożem do robienia kulek. Pokrój ananasa wzdłuż na ćwiartki, z każdej ćwiartki zetnij twardy rdzeń. Mango obierz ze skórki. Miąższ owocu trzeba odkroić od pestki, bo sam nie odejdzie. Passiflorę przekrój na pół, wyciśnij sok i wydrąż nasiona. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Gdy płyn wystygnie, zalej nim wszystkie pokrojone owoce. Wstaw sałatkę do lodówki na 2-3 godziny, aby się przegryzła. Sałatkę nałóż do kieliszków. Rant kieliszków można najpierw zwilżyć wodą. Potem zanurzyć w spodeczku z brązowym cukrem dla dekoracji. Nadmiar soku, w którym się macerowały owoce, gotuj do momentu aż nabierze konsystencji syropu. Ubij żółtka lejąc do nich gorący syrop. Ubijaj je do momentu, aż staną się puszyste i jasne. Mascarpone rozmieszaj rózgą. Następnie połącz delikatnie z ubitymi żółtkami. Sałatkę podawaj w kieliszkach lub w zachowanych połówkach melonów. Dekoruj całymi listkami melisy. Mascarponowe zabaglione podawaj w osobnej sosjerce.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crepes Suzette
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.