Paul Merret

Dżem truskawkowo-śliwkowy


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Dżem truskawkowo-śliwkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g śliwek przekrojonych na połówki

z pestkami

350 g dojrzałych truskawek bez szypułek

2 łyżki drobnego cukru

1 łyżka wody (opcjonalnie)

1 laska wanilii (albo nieco ekstraktu waniliowego)

1 gwiazdka anyżu

 

 

Przygotowanie:


Włóż wszystkie składniki do rondla z pokrywką i doprowadź do wrzenia. Przykryj rondel i gotuj owoce na średnim ogniu przez 15 min. Zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj mieszając, żeby zawartość rondla nie przywierała do dna, przez 30-40 min, aż dżem nieco zgęstnieje. Odstaw go, żeby przestygł i usuń pestki ze śliwek. Nałóż dżem do wyjałowionych zakręcanych słoików. Zamknij je szczelnie i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj dżem w lodówce najwyżej 2 tygodnie.

powrót

Podobne przepisy

Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Maliny pasteryzowane
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Galaretka z białego wina z płatkami róż
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.