Dżem marchewkowy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dżem marchewkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół kilograma obranej marchewki

2 miarki cukru

skórka z cytryny

sok z 2 cytryn

10 pokrojonych migdałów

2 łyżki koniaku

 

Przygotowanie:

Pokroić marchewkę na talarki, wrzucić do rondla i zalać wodą. Ugotować do miękkości, a następnie zmiksować. Wmieszać cukier do piure w rondlu. Dodać skórkę z cytryny oraz sok, zagotować i smażyć na wolnym ogniu, aż stanie się lśniąca i o gęstości dżemu. Zdjąć z gazu, wmieszać migdały i koniak. Wystudzić. Podawać z chlebem z masłem.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Ogórki marynowane na słodko w curry
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Konfitura z melona i cytrusów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy na Boże Narodzenie
Konfitura z żurawin
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.