Sophie Grigson

Dżem dyniowo-pomarańczowy


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Dżem dyniowo-pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 dynia (ok. 2 kg przed obraniem)

1 kg cukru

2 pomarańcze

1 szklanka (250 ml) wody

 

 

Przygotowanie:


Dzień 1
Dynię przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o boku dł. 1,5 cm. Zasyp pokrojony miąższ cukrem i odstaw na 12 godzin, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie dynia puści sok, który zmieni się w lekki syrop.

powrót

Podobne przepisy

Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Dżem marchewkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.